Goodgame Empire er et multispiller strategispil. Det er gratis, kræver ikke det store tidsforbrug, og så er der et stort socialt element i dette spil.

Goodgame Empire fra tyske Goodgame Studios er nyt browserbaseret multispiller strategispil. Der findes et hav af disse på markedet, men Goodgame Empire er ikke uden grund blevet ret så populært. Det er gratis, kræver ikke det store tidsforbrug, rummer store muligheder for at bygge noget op og anvende sin strategiske sans og så er der desuden et stort socialt element i dette spil.

Goodgame Empire foregår i en spændende verden hvor riddere bygger deres borge og kæmper for deres konge. Du skal bygge borge op med bygninger, sætte forsvarsværker op, rekruttere officerer og soldater, lave værktøjer til at angribe, indhente skatter, generere ressourcer til at finansiere det hele, angribe røverbaroner – og meget, meget andet. Alt sammen i samarbejde med eller i konkurrence med andre spillere.

Kender du computerspillet Age of Empires som må siges at være legendarisk? Så kan man sige at Goodgame Empire er en slags online version af Age of Empires. Det er virkelig kronjuvelen i samlingen af onlinespil fra Goodgame Studios.

INTRODUKTION TIL SPILLET GOODGAME STUDIOS EMPIRE.

Efter en simpel e-mail registrering, befinder du dig pludselig i en verden sat tilbage til middelalderen. Inden noget andet bliver afsløret, bliver du opmærksom på den flotte grafik og de lækre og charmerende animationer i spillet. Midt i skoven ligger en borg, bygget af træ og sten. Borgen har faner, der blafrer i vinden, træer, sten og kornmarker, der spreder sig omkring borgen. Borgens beboere går rundt på skærmen, hakker sten, henter mad og mange andre gøremål. Alt foregår i scener der minder om noget fra en billedbog. Farverigt og lidt tegneserie-agtigt. Du får hurtigt følelsen af at være tilbage i middelalderen med riddere, borge, prinsesser og alt det der gør denne tid til noget eventyragtigt.

Til en start har du ikke din egen borg, men hjælper til på den eksisterende ved at f.eks. bygge en ekstra barak eller angribe en fjendtlig borg. Men hurtigt får du som tak for hjælpen tildelt din helt egen lille borg og er nu ridder i eget hus. Borgen er fra begyndelsen lille og næsten tom. Du skal nu bygge en række bygninger, generere ressourcer og indsamle guldmønter i skatter, udbygge borgen for at gøre plads til flere nye faciliteter, og lede din hær ud i verden for at erobre andre borge i nærheden. Alt sammen ret normale ting for denne type af strategiske spil. I begyndelsen er der hele tiden en stor pil, der popper op og hjælper dig med at udføre de krævede handlinger og lære spillet at kende. Netop fordi dette spil er så omfattende og avanceret af et browserspil at være, er det en fornøjelse at der er brugt så mange kræfter på at lave en god og omfattende tutorial i starten af spillet.

I starten glider du ret hurtigt gennem spillet. Din borg vokser med forskellige bygninger og fylder langsomt mere og mere af dit territorium – indtil du når level 5 i spillet. Herfra går det noget langsommere fremad og alting begynder at blive sværere og kræve mere tid.

Den første uge er du lykkeligt beskyttet for angreb fra andre spillere, med den betingelse, at du heller ikke indleder krig mod andre. Du må gerne angribe computerskabte borge for at vinde erfaringspoint og røve bytte, men du løber ingen risiko, for du vinder altid disse angreb.

Langsom fremgang er umulig at undgå, hvis du spiller som gratis spiller, men som med andre spil, kan du blive betalende spiller og opnå fordele, der gør det hele mere spændende og speeder gameplayet op. I Goodgame Empire sker det i form af rubiner. Rubiner er Goodgame Empires interne spil-valuta.  Rubiner kan bruges til en lang række nyttige ting. Vi nævner i flæng: købe ekstra bygningselementer, færdiggøre byggerier med det samme, udbygge borgen uden at bruge ressourcer, bestille skatteindsamlere, lave specielle værktøjer, som man ikke kan købe med guldmønter alene, finansiere alliancer, købe lejesoldater, hyre forskellige ansatte, der kan hjælpe på essentielle områder, og meget, meget andet. Udover disse købte fordele, kan du ved hjælp af rubiner direkte købe dig til mere erfaring, som i den grad er med til at sikre fremgang i spillet. Man får tilbudt omkring 600 gratis rubiner i spillet, men de er hurtigt opbrugt.

Indimellem, igennem spillet, vil der poppe missioner op, du kan tage på. For eksempel skal du i level 7 befri en prinsesse, der er fanget af en røverbaron. Der er ikke den store baggrundshistorie, men det er en god idé at fuldføre missionerne alligevel, for det låser op for nye elementer i spillet, som du har brug for. En borg består af omkring 40 elementer, man kan bygge – militære, civile og dekorative – men du ved ikke hvilke 40 det er, før de langsomt bliver låst op gennem spillet. Det samme gælder for del forskellige typer af hærenheder og andre spilelementer.

Efterhånden som du stiger i levels, får du flere rubiner, nye bygningstyper låses op og nye typer af spilelementer dukker frem. På den måde er spillet hele tiden åbent og uforudsigeligt, netop fordi der afsløres nye elementer med passende tidsintervaller, og du bliver ved med at spekulere over og prøve at forudsige, hvad der venter rundt om det næste hjørne. Du kan først få spioner, når du har bygget en kro. Og for at kunne få dine hære til at bevæge sig hurtigere, skal du først have låst op for at bygge en stalde, så opdrætte heste og først da kan du skabe rytteri. Noget er forudsigeligt, men andet er helt umuligt at forberede sig på. Det gør at spillet aldrig bliver kedeligt.

Prøv også et fysisk brætspil

Lidt i samme stil som online spillet Goodgame Empire, så findes der også det fysiske brætspil Carcassonne. Vi skal her gøre opmærksom på at der ingen relation er mellem Goodgame Empire og Carcassonne. Men Carcassonne bygger lidt på samme middelalder univers, hvor du skal bygge byer, klostre og veje mm. Carcassonne er et meget populært brætspil, og du kan læse mere om det her.

VENNER OG ALLIANCER – GOODGAME EMPIRES SOCIALE ELEMENT

Det bliver dog med tiden kedeligt, bare at nedkæmpe ”dumme” computerstyrede borge, og er du seriøs i forhold til at spille et strategispil i dybden, er det en rigtig god idé at bruge tid på at skabe relationer til andre spillere og skabe spilvenskaber og bygge alliancer. I en alliance vil du kunne koordinere ressourcer og hærenheder mellem alliancens medlemmer for at dominere en hel region. På den måde står du også meget stærkere end de spillere, der spiller solo. Kører du bare løs mod de computerstyrede røverborge, bliver det hurtigt meget ensformigt, men hvis du derimod går dybere ind i spillet og begynder at skulle angribe andre spilleres borge, der har meget stærkere forsvarsværker og hvor der er intelligens bag, skal der en meget større grad af strategi og planlægning til. Det er her det bliver spændende at spille Goodgame Empire. Du og dine allierede skal bruge tid på at planlægge et angreb godt nok, spionere på fjenderne for at bliver klogere på dem på forhånd og træffe beslutninger, der hænger sammen og giver samlet mening. Hvilke typer af enheder og værktøjer skal I bruge? Hvordan skal styrkerne manøvreres for at slå frontlinjen, venstre og højre flanke af fjendeborgen? Det er også kun når du konkurrerer imod andre rigtige spillere, at du kan samle såkaldte glory points, som man bruger til at modtage nye titler med.

Faktisk er det ret imponerende at et på overfladende simpelt og browserbaseret spil, kan rumme så megen spænding og strategisk tænkning, det kræver bare at man engagerer sig i den sociale del og knytter venskaber og alliancer. Goodgame Studios Empire har et indbygget chat-system, hvor man kan kommunikere med de andre spillere og da spillet er globalt kan du pludselig være en alliance bestående af en gruppe rigtige personer, der sidder foran hver sin skærm rundt i hele verden. Det stiller krav til ens sociale færdigheder, sprog og evne til at rumme andre mennesker og samarbejde. Et fantastisk aspekt af dette ellers forholdsvist simple strategispil.

HVOR MEGET TID SLUGER GOODGAME EMPIRE?

Det er ikke nogen hemmelighed at tid er en knap ressource i vore dage og i en travl hverdag med job, skole, familie, venner osv. har man så lige tid til at fylde en tidssluger af et spil oveni? Bortset fra at spil jo er ren underholdning (som man også har brug for i livet), så er lige Goodgame Empire faktisk et godt valg for dig, der ikke har timevis hver dag til et spil, men som stadig gerne vil bygge et imperium op og se noget vokse. Spillet foregår nemlig i noget der minder om real-time. Nej, det tager ikke to år at bygge din borgmur, men det tager faktisk noget ventetid for den at blive færdig. Ting sker ikke bare med et klik også er man videre. Det betyder at du faktisk ikke behøver at bruge så meget tid foran skærmen med at spille spillet – for at være med i spillet. Du kan for eksempel logge på om morgenen, indhente skatter, læse eventuelle nye beskeder og sætte noget byggeri i gang. Så kan du logge ud og tage på arbejde eller i skole, måske lige logge på i frokostpausen og se hvordan det står til med spillet. Du behøver kun at være online 5-10 minutter ad gangen for at spille dette spil. Har du derimod lyst og tid til mere, er mulighederne alligevel uendelige, hvis du som beskrevet ovenfor begynder at involvere dig i alliancer, sociale elementer og større strategier. Så svaret på spørgsmålet må være at det tager den tid, du har lyst til at lægge i dette spil. Og det afhænger igen af hvor bidt du bliver af denne verden af middelalderlig imperiebygning.

TIPS TIL AT FÅ MERE UD AF GOODGAME EMPIRE

Mange nye spillere i Goodgame Empire leder efter tips til at spille spillet. Vi har her samlet en række nyttige tips, du kan bruge for at få succes i dette spændende strategispil. Det er slet ikke en udtømmende liste, for rigtig meget af spillets viden får du selv opbygget mens du spiller og efterhånden som du når videre, men med disse tip er du godt rustet til ikke at begå de værste begynderfejl, og du vil allerede være flere skridt foran de nye spillere, der blot kaster sig blindt ind i spillet.

 1. Brug en rigtig e-mail adresse når du tilmelder dig. Efter de første par levels får du gratis 300 rubiner. Men det kræver en e-mail adresse du kan checke for at få adgang til disse vigtige rubiner.
 2. Vent med at angribe en rigtig spiller til efter de første syv dage er gået. Brug de første syv dage, hvor du er fredet, til at bygge din borg og hær op. Der bliver masser af tid til at angribe andre, men det er vigtigt at dit fundament er i orden inden du kaster dig ud i krig. Den første uges beskyttelse giver dig ro til at lære spillet at kende og bygge op, inden du skal bekymre dig om mere erfarne spillere, der angriber dig og din borg.
 3. Spild ikke rubiner i begyndelsen af spillet på at færdiggøre bygninger, købe værktøj eller noget som helst andet. Det første du skal bruge rubiner på, er at købe et bageri til din borg. Mad er en af de vigtigste ressourcer i Goodgame Empire og jo mere mad du kan producere, jo større kan din hær blive. Med en bageri bliver forbruget af mindsket.
 4. Hav ikke for meget fart på. Brug den tid det tager og lad din borg udvikle sig stille og roligt. Jo grundigere du er i starten, so mere succes får du senere i spillet. Hav tålmodighed. Den betaler dig i sidste ende.
 5. I level 7 skal du bygge alle tre kroer. Goodgame Empire er i sidste ende et krigsspil og muligheden for at indsamle informationer om fjenderne er essentielt for forberedelsen af ethvert angreb. Du kan maksimalt bygge tre kroer – der huser spioner – og det er en god idé at bygge alle tre så hurtigt du kan.
 6. Vær altid i gang med at angribe noget. I begyndelsen af spillet hvor du tjener under 500 guldmønter pr. 10 minutter er angrebet på røverbaronerne borge din største kilde til indkomst. Hvis du har en kommandør ledig, så send ham og tropperne ud. Der er altid en røverborg eller flere at angribe i de første levels.
 7. Send altid spioner ud, inden du angriber en anden brugers borg. Ellers ved du aldrig hvad der venter dig, når du møder den fjendtlige borg. Bare fordi en borg ser forladt ud ved første øjekast, eller er totalt omgivet af flammer, kan den alligevel sagtens indeholder hundredvis af soldater. Det er altid godt ikke at bliver overrasket over den slags når det er for sent og det er essentielt før ethvert angreb at vide så meget om modstanderen som muligt.
 8. Lav altid de bedste offensive og defensive enheder, der er muligt. Selvom der er flere forskellige typer af enheder at lave, skal du altid skabe de stærkeste der er muligt på et givent tidspunkt.
 9. Efter level 3 er det en god idé at angribe røverbaron-borge for at skaffe flere rubiner.
 10. Hvis du finder en forpost, hvis borg ligger i ruiner, så angrib den for at få dens ressourcer. Her skal du ikke bekymre dig om gengældelse fra ejeren af forposten. Hvis det er en god forpost kan du endda prøve at erobre den og selv bygge videre på den til eget brug.
 11. Led efter 8:2 mad-forposter at erobre. Igen: dette er primært et krigsspil og de såkaldte 8:2 forposter er de bedste til at støtte en stor hær. Jo flere tropper du kan brødføde, jo mere succes har du i spillet.
 12. Sørg for at planlægge spillet hvis du går offline. Inden du logger af spillet, er det en god idé lige at tænke over det videre forløb. Send dine offensive hærenheder af sted for at angribe nogle røverbaron-borge langt væk. Bliver du angrebet, mens du er offline, vil dine offensive enheder være sikret uanset hvad, fordi de er ude på deres togt. Hellere miste dele af hæren mens man sover, end hele hæren.
 13. Byg vagthuse. Byg nok vagthuse til at holde fjendens spioner væk. Dette er super vigtigt, for en fjende vil meget hellere angribe dig, hvis han kan hente informationer om dig, end hvis du holder fra uvidende om din styrke.

GOODGAME EMPIRE DOWNLOAD

Mange søger efter et sted at downloade Goodgame Studios Empire, men faktum er at du slet ikke kan downloade spillet. Dette spil er ikke et program, du skal installere på din computer, men et såkaldt browserbaseret spil, som køre online via din browser. Det kan være Internet Explorer, Firefox, Google Chrome eller hvad du normalt bruger til at gå på hjemmesider med. Det har den fordel at du kan spille spillet på alle computere og ikke kun på den ene, der står derhjemme. Du kan logge på og spille på arbejdet, i computerrummet på skolen, hos en ven eller på biblioteket. Bare du har adgang til internettet og bruger dit login. Det betyder også at du kan spille Goodgame Empire uden at bruge plads på din harddisk eller bruge af computerens ressourcer på anden vis.

Du kan spille spillet lige her:

Spil Goodgame Empire

GOODGAME EMPIRE TIL IPAD OG IPHONE

Goodgame Studios har udviklet en speciel version af Goodgame Empire, kaldet ”Four Kingdoms” i form af en app, der kan bruges fra f.eks. iPads og iPhones eller på Android.

Goodgame Empire er et multispiller strategispil. Det er gratis, kræver ikke det store tidsforbrug, og så er der et stort socialt element i dette spil.
Goodgame Empire er et multispiller strategispil. Det er gratis, kræver ikke det store tidsforbrug, og så er der et stort socialt element i dette spil.

 

Spil Goodgame Empire: World War 3